Saturday, March 13, 2010

Ansikte mot ansikte

Igår var jag ute på en av mina hemskare upplevelser någonsin. Watabaran, organisationen vi jobbar med, har ett projekt som heter Mobile Health Service. De söker upp de barnen som bor på gatan och ger dem sjukvård och lär dem t.ex. grundläggande hygien samt förser dem med första hjälpen-kit.

Den missären som barnen och ungdomarna lever i går knappt att föreställa sig. De lever av att återvinna sopor och de lever bland soporna. 10 killar bodde i vad som liknade ett vedskjul, korrugerad plåttak, ingen dörr, inga fönster och en vind som blåser rakt igenom skjulet.

Jag lär mig otroligt mycket under min vistelse här. Barnen och ungdomarna på gatan utnyttjas av brottslingar på många sätt. Bland annat är det en hel del upplopp och politiska strejker och vill ett parti t.ex. ha en buss uppbränd går man till någon som hyr in gatubarn som leder upploppet. Vill ett annat parti slå sönder en lokal går de till samma person som hyr in samma barn för det uppdraget.

En av de som var med mig när vi åkte runt igår heter Soros och han har växt upp på gatan. Han har rehabiliterats av Watabaran och gått igenom grundskolan. Nu håller han på och utbildar sig till en slags sjukvårdsassistent och han kommerjobba med att ge vård till gatubarn. Det är så starkt att se såna saker, otroligt.

Idag har jag varit och träffat två svenska entreprenörer som har ett otroligt spännande koncept på gång. Anna och Per Zetterberg har tillsammans med sina tre små barn flyttat till Nepal för att starta ett reseföretag som satsar på möten mellan människor.

Jag har varit i cirka 40 länder och en väldigt stor del av turistindustrin handlar inte om människor. Besöker man till exempel byar i norra Thailand är det ibland lite zoo-känsla över det hela. Turistbussarna stannar och ut väller turister som tar bilder av "infödingar i sina hyddor". Visst, det är ett hårddra det, men ändå.

Det jag gillar med Per och Annas projekt är att de låter personer som vill lära känna den nepalesiska kulturen komma ut i byar på bybornas villkor. Man blir väl mottagen, nepaleser är ett gästfritt folk, och man lever tillsammans med byborna i flera dagar. Innan du åker dit har du fått information om vilka som bor i byarna och de som bor i byarna har fått information om dig. Jag gillar verkligen konceptet. Läs gärna mer om bydagar i Nepal här. Deras bolag heter förresten Nepal face to face, det beskriver rätt bra vad det handlar om.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

No comments:

Post a Comment

 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se