För ett par dagar sedan skrev tidningarna om hur Reindeldts pressekreterare hamnat i blåsväder efter att ha uttryckt sig klantigt i sin facebookstatus. Jag bloggade om det både här i Entreprenörsbloggen och iThe Fair Tailors företagsblogg. I båda inläggen länkade jag till artiklar om det i DN och SvD och jag fick massa läsare som kom från de inläggen. På vår privata blogg, som inte har lika många läsare som denna, hade vi vår överlägset bästa besökardag någonsin, bara för att alla ville läsa vad andra tyckte om vad Reindeldts pressekreterare gjort. Lite lustigt är det, men det visar också genomslagskraften. Och vikten av, i pressekreterarens fall, att tänka på vad man skriver och säger.
Marin Gelin, som tog den första skärmdumpen på facebookstatusen, skriver en bra sammanfattningen av ärendet på SvD.
Några andra som har svårt med marknadskommunikationen är SEB. Hur tänker man när man tar bort utdelningen till aktieägarna och betalar ut en bonus till de anställda som är större än företagets vinst? 1,5 miljarder i vinst, 1,8 miljarder i bonus. Varför inte bara höja lönerna och säga att de inte kan dela ut bonus eftersom de gick med förlust? De får göra vad de vill med sina pengar, jag är inte kund, men det jag tycker bara det är klantigt av dem. Och jag är inte ensam, läs mer på SvD, SvD, SvD, DN, Di, VA och VA. Antalet artiklar som skriver om är nog mer ett exempel på traditionella mediers genomslagskraft.
Igår skrev GP om The Fair Tailor, ni hittar artikeln här: ”Pengar till schyssta skjortor”.
I själva tidningen var det en kortare notis högst upp på första uppslaget i ekonomidelen. Det känns faktiskt som ett större erkännande än det de skrivit om oss tidigare, nu anses det vara av allmänintresse att vi fått in kapital i bolaget.
I övrigt kretsar en hel del kring Linas resa till Nepal, på fredag flyger hon och du kommer som jag skrivit tidigare kunna följa hennes äventyr här på bloggen.
Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor, rättvist producerade, via internet
Hej Sebastian - jag vill berätta ett par saker. Annika Falkengren och resten av högsta ledningen i SEB har ingen bonus.
ReplyDeleteDen rörliga lönedel – eller bonus – som delar av personalen har, har sjunkit kraftigt de senaste åren. Från att ha utgjort 20,4 procent av den totala personalkostnaden för året 2007 har den sjunkit till 13,0 procent för året 2008. Den trenden lär fortsätta, men exakt hur sänkningen ser ut för 2009 vet vi först efter att resultatet för 2009 är klart, tidigast den 10 februari.
Bara så att du vet.
Hälsningar
Katja Margell
Informationsansvarig SEB