Thursday, January 7, 2010

Vi känner att vi ligger rätt i tiden

GP skriver idag om att ekologiska kläder och andra textilier säljer sämre än väntat, att ekologiskt inte är något säljargument i sig.
Det kan verka förvånande för många men faktiskt inte för oss på The Fair Tailor. Under uppstartsarbetet med företaget gjorde vi en omfattande marknadsundersökning. En del av den var en enkät där deltagarna fick svara på om de var beredda att betala mer för en skräddarsydd skjorta om den var ekologisk. Då blev vi faktiskt förvånade över att det var en relativt liten andel som svarade ja. Vad som däremot gladde oss var att andelen som var beredd att betala mer för rättvist producerade kläder var mycket högre.

Vi har ekologiska skräddarsydda skjortor i vårt sortiment, men det är de rättvist producerade skräddarsydda skjortorna i 100% Egyptisk bomull som är vårt huvudsakliga spår.

Vi har blivit ifrågasatta från en del håll varför vi inte bara har ekologiska tyger. Vårt svar har hela tiden varit att de kunder som vill ha den här typen av kvalitetsprodukter är inte villiga att kompromissa med just kvalitet. Alltså måste vi använda oss av den bästa bomullen vi kan hitta på marknaden. Sen vill vi naturligtvis erbjuda ekologiskt som ett alternativ, det är där vi tror och hoppas att framtiden ligger. Det är kul också att GP lyfter fram GOTS-certifieringen av bomull som det oberoende alternativet till kedjornas egna. Våra ekologiska skjortor görs nämligen av GOTS-certifierad bomull.

Det är trots allt synd att klädkedjorna inte lyfter fram de ekologiska produkterna mer.
Expediten på Åhléns som GP talat med säger att de har ekologisk bomull i en del plagg men att de inte märker ut det. Förväntar hon sig att vi ska tro på det? Ekologisk bomull är dyrare än konventionell och jag tror knappast att ett företag som Åhléns skulle betala mer för något och sen inte använda det som argument i sin marknadskommunikation.

Sen ligger det kanske inte i de stora kedjornas intresse att promota ekologiska produkter. De riskerar att bli hårdare granskade om de säger sig ha ekologiskt. Dessutom är det utan tvekan enklare att handla med konventionell bomull.

Läs på GP
Färre ekokläder hos klädkedjor
Linnet inte helt eko

I övrigt skriver VA om hur Goldman Sachs investerar i hållbar utveckling och att McDonalds inte är så gröna som deras nya skylt ger intryck av.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor, rättvist producerade, via internet

No comments:

Post a Comment

 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se