Thursday, January 28, 2010

Så kan du rädda världen med din skjorta

Idag har varit en stor dag för The Fair Tailor! Vi har antagit fyra elever till The Fair Tailor Academy, och undervisningen kommer att starta inom kort. Årets elever är flickor som bor hos Planète Enfants, en organisation som vår normala samarbetspartner i Nepal, Child Watabaran Center (CWCN), samarbetar med och som arbetar med att rädda flickor från svåra omständigheter. Några är utsatta för trafficking, andra för våld i hemmet.

Varje enskild flickas bakgrund är konfidentiell, men gemensamt för dem alla är att de har traumatiska upplevelser bakom sig. Flickorna som börjar hos oss nu har kommit långt i sin rehabilitering och är motiverade att utbilda sig och få arbete eller starta eget. Vi kommer att ge dem en ettårig utbildning i skrädderi, med skjortskrädderi som specialitet. De kommer även att få undervisning i grundläggande matte, engelska och marknadsföring, med målet att de ska kunna starta egen skrädderiverksamhet efter examen.

De unga kvinnorna som ska gå igenom The Fair Tailor Academy
De unga kvinnorna som ska gå igenom The Fair Tailor Academy

Något som jag har fått upp ögonen för  under mina veckor i Kathmandu är hur komplicerat det är att ge bistånd på ett konstruktivt sätt. CWCN:s problem just nu är att många av biståndsgivarna vill se konkreta reslutat av just deras investering. Man donerar gärna pengar till ett tydligt avgränsat projekt som är lätt att följa upp och dokumentera. Däremot är det inte så många som är intresserade av att sponsra en administrativ tjänst, eller en försäkring av lokalerna.
The Fair Tailors affärsmodell går ut på att vi köper produktionen av CWCN, och de lägger på en marginal på produktionspriset som går rakt in i deras sociala verksamhet, och som de själva kan styra fritt över. Ibland får vi frågan om hur vi kan kontrollera att pengarna CWCN tjänar verkligen går till något meningsfullt. Svaret är att det kan vi inte, lika lite som vi kan kontrollera vad våra andra leverantörer gör med sin vinst. Men vi har sett hur de har utvecklat verksamheten, från ett barnhem med nio pojkar 2002 till ett barnhem med plats för 60 barn och en omfattande sjukvårdsverksamhet, utbildningsverksamhet och räntefria ”starta eget”-lån. Och de har åstadkommit det med små medel men mycket engagemang och kreativitet. Alltså litar vi på att de kan göra betydligt bättre bedömningar av hur de ska använda sin förtjänst på ett klokt sätt än vad vi skulle kunna göra.


Poonam berättar om hur din skjorta gör skillnad.

 Deras nästa steg är att driva socialt företagande. De har bildat ett företag som heter Social Business Enterprise, som anställer personal med schyssta villkor och driver produktion med målet att göra den sociala verksamheten självförsörjande. De vill inte vara beroende av donationer och bidrag, utan tjäna sina egna pengar och använda dem där de själva avgör att de gör mest nytta. Vinsten från The Fair Tailors skräddarsydda skjortor kommer till stora delar att användas för att utveckla Social Business Enterprise, och även om vi inte har varit med och styrt hur pengarna ska användas,  så kan jag inte tänka mig ett bättre projekt att finansiera.

Vårt mål är att ge dig som konsument valet mellan två typer av skjortor. En som är en skjorta, och en som är mer än bara en skjorta.
Den första skjortan är bra, den andra skjortan är lika bra (eller bättre). Den första skjortan sitter rätt bra, den andra skjortan är skräddarsydd och sitter precis som den ska. Den första skjortan har ett märke som visar kvalitet, den andra skjortan har ett märke som visar kvalitet, empati och allmänbildning. Den första skjortan kostar 1099, den andra skjortan kostar 499.
Det handlar om att du ställs inför ett val, den skjortan eller den andra. Det är inte svårare än så. Vilken skjorta väljer du?

Lina Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor, rättvist producerade, via internet

No comments:

Post a Comment

 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se