Wednesday, May 5, 2010

Den egna självbilden som företagare

Hela grejen med den egna självbilden av verkligheten och andras bild av den kan ibland skilja sig åt rätt mycket.

Jag vet ett animationsbolag på runt fyra personer som sitter på Chalmers Innovation och som många tror består av 45-50 personer i Los Angeles. Vi råkar ut för samma sak med The Fair Tailor, men det kan naturligtvis delvis bero på att vi underskattar vår egen storlek.

När vi hade vårt senaste styrelsemöte kom Lennart Grebelius förbi en sväng, han äger ju trots allt 40% av företaget. Dels berättade han att hans svåger köpt en skjorta från oss utan att veta att Lennart investerat i oss. Vi blev väldigt lättade när svågern var nöjd...
Det andra han sa var att vi var större än vi trodde, att det i förhållande till vår storlek var få företag som var så stora. För egen del är det lätt att tänka tvärt om.

Men när vi är ute och träffar kunder och när vi föreläser är det förvånansvärt många som känner till oss. Förvisso träffar vi även personer som handlade från oss för något åt sedan, och det är konstigt eftersom vi inte hade någon försäljning då... Men det är roligt att höra att vi når ut, att människor pratar om oss och sprider ryktet om att det finns ett lite speciellt företag som gör skräddarsydda skjortor. I Nepal. Och under schyssta villkor. Och de som driver företaget är tydligen en ingenjör från Volvo och en konsertpianist.

För oss är det lika roligt varje gång vi läser något positivt om oss själva, att någon gillar det vi gör. Det kan röra sig om allt från när vi var på framsidan av GP till att vi benämns som "framgångsrika The Fair Tailor" i beskrivningen av ett event. Högt och lågt, men det ger energi.

Det som ger mest energi just nu är nog ändå kunderna. I och med att vi har försäljning får vi ju också kunder. I början tog det oss lite på sängen, vi hade jobbat så hårt med att komma igång så vi glömde fundera på vad som skulle hända sen. Jag blir så glad när jag dels pratar med en redan nöjd kund, men kanske framförallt när jag lyckas göra en från början lite besviken kund glad. Det är härligt att se när våra kunder själmant och utan ersättning berättar för sina vänner och sin familj om oss och beställningarna börjar ramla in från dem också. Fantastiskt!

Nog om The Fair Tailor och våra skjortor.

På vårt kontor sitter även tre unga driftiga killar. De gör skolschema för mobilen och förra året vann de tre kategorier i Ung Företagsamhet, bland annat bästa företag. Nu är de med och tävlar i Entreprenörsjakten med sitt lag Ung Drivkraft. På torsdag har de ett event i Nordstan i Göteborg. Du kan läsa mer om dem på deras blogg.

Jag var förra veckan inbjuden som journalist(!) till ett event om socialt entreprenörskap som postkodlotteriet hade med Richard Branson. Eftersom jag skulle stå på scen och dela ut pris i Venture Cup kunde jag inte gå, men du kan läsa om det här.

SvD skriver om bluffmakare som försöker lura svenska företag att registrera sina varumärken i deras (falska) register.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skjortor – Skräddarsytt via internet

No comments:

Post a Comment

 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se