Monday, May 17, 2010

Att identifiera ett behov

Under torsdag, fredag och lördag förra veckan var Lina och jag i Örebro på en konferens för tre frikyrkor.

Det var ren tur att vi kom dit, vi kände inte till eventet förrän två veckor innan och ett återbud på fredagen veckan innan gjorde att vi kom med. Vi åkte dit för att i första hand sälja prästskjortor och för att berätta att även präster och pastorer nu kunde få skjortor som faktiskt sitter bra.

Vad vi inte räknat med var alla andra deltagarna som köpte skjortor. Jag tror vi sålde 1/3 prästskjortor och 2/3 vanliga skjortor. Deltagarna på eventet som inte var pastorer hade förmodligen inte en tanke på att köpa skjortor när de kom dit och vi hade faktiskt inte heller tänkt sälja till dem.

Vi började inse att de som är aktiva inom frikyrkorna ofta har en positiv inställning till Fair Trade, att många är insatta och engagerade människor.

Vi började prata med de som gick förbi och berätta om våra produkter. Om att de kunde designa sin egen skjorta, att de kunde få hjälp att ta sina mått tagna, få en skräddarsydd skjorta och responsen blev fantastisk. Vi hade under stora delar av eventet kunnat vara 10 personer från The Fair Tailor för att hantera det stora intresset. Och ryktet om att vi var där spred sig, folk kom springande i pauserna för att hinna först till oss.

Det handlade om att vi berättade att vi kunde erbjuda något de inte ens visste att de kunde få men som de verkligen hade ett behov av.

Och behovet av skjortor som passar bra är stort, till och med större än jag anat. När jag mätte våra kunder såg jag hur illa de flestas skjortor faktiskt satt. De stramade här och satt som tält där, de var för långa, de var för korta, de var helt enkelt inte snyggt eller bekvämt. Men vad ska man göra om man t.ex. som jag har en lång och slank kropp, eller om man är grov men har tunn hals eller tunn och har grov hals. Då får man köpa en skjorta som passa på något sätt och sitter fel på andra. Det var i alla fall vad de trodde innan de träffade oss. Det var härligt att se glädjen i att de kunde få skjortor som passade. Det var kurviga damer som änligen kunde beställa en skjorta med slim fit. Det var små män som inte behövde köpa skjortor på avdelningen för tonåringar.

Det var vi som gav våra kunder precis det som de ville ha, skräddarsydda skjortor, och det kändes riktigt, riktigt bra.

I övrigt:

Företagande.se skriver kring om entreprenörskap är ärftligt.

Disruptive anser att grundaren väl kan vara den som är bäst lämpad som VD.

Focus listar de bästa entreprenörerna de senaste 100 åren. Håller du med om listan Oprah kommer före Gates...

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skjortor – Skräddarsytt via internet

No comments:

Post a Comment

 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se