Monday, August 30, 2010

Vad gör en säljare framgångsrik?

För ett par veckor sedan blev jag uppringd av en säljare på ett företag som sysslar med sökmotoroptimering (SEO). SEO är en lite abstrakt sak att sälja, men det skulle kunna vara ämnet för ett annat blogginlägg.

Till saken hör att jag faktiskt gick och funderade på att börja jobba mer aktivt med SEO igen efter en dipp på några månader. Jag och säljaren pratade en bra stund och han skickade en offert och lovade att ringa i början på nästa vecka. Nu har det gått 2-3 veckor och han har fortfarande inte ringt. Så jag har naturligtvis börjat jobba med ett annat företag som jag själv kontaktade. Synd för dem, för deras offert lät bra, det kanske hade kunnat bli en deal...

Telefonbolag får ofta mycket skit, och ibland är det motiverat. Alla The Fair Tailors telefoner finns hos samma opperatör och vi undersökte möjligheten att skaffa en mobil växel. Lina ringde deras säljavdelning och berättade att hon funderade på att skaffa en mobil växel. Säljaren svarade direkt med att fråga något i stil med "Vilken ska du ha, normal eller XL?". Är inte det säljarens jobb att berätta det för oss? Det blev självklart ingen växel där och då för oss. När Lina sen ringde tillbaka fick hon prata med en säljare som förstått vad hans jobb gick ut på - Att hjälpa kunden. Han frågade om vad vi hade för lösning nu, vad vi hade för behov, massa frågor för att hitta rätt produkt till oss.

När vi var ute på en mässa i våras fick vi höra från en bekant till både oss och en av våra kunder att kunden inte alls tänkt köpa en skjorta av oss men att vi hade lyckats få honom att vilja köpa. Vi hade alltså inte sålt en skräddarsydd skjorta till honom, vi hade fått honom att vilja köpa en skräddarsydd skjorta. Det kanske låter som hårklyveri, men för mig är det stor skillnad mellan de två. För mig var det en väldigt fin komplimang att få.

Säljare har i vissa sammahang ett dåligt rykte, och i vissa fall är det välförtjänt. Men det handlar för mig om att hjälpa människor fatta kloka val. I ett blogginlägg om hur pass ärlig man kan vara när man bloggar för ett företag skriver Magnus Bråth "Jag är övertygad om att om du ville köpa SEO och hade full insikt, att du kände till allt om branschen, alla bolag som levererar SEO och hade full kännedom om varenda person som jobbade på varenda SEO-bolag – då skulle du välja oss." (Företaget han jobbar på har inget med det jag skrev om SEO ovan att göra). Har du det bästa erbjudandet? Berättade det då för folk, så de fattar bra beslut. Sälj!

I övrigt, bloggen Disruptive.se spekulerar kring vem som äger frågan om entreprenörskap.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

Tuesday, August 17, 2010

"Vi råkade lansera och fick 10000 användare på 24 timmar"

Det finns ett ord på engelska, Serendipity, som jag tycker väldigt bra om. Det har röstats fram till ett av de tio mest svåröversatta orden på engelska, men jag ska ändå göra ett försök. Det betyder i princip "lyckligt sammanträffande" eller "lycklig slump".

Ibland är företagande så enkelt att det är något sånt som krävs. Hade inte fordonskrisen inträffat precis när den gjorde hade jag kanske inte vågat säga upp mig från jobbet för att starta företag inom skjortbranschen.

Jag läste en väldigt inspirerande historia idag, det är därifrån dagens rubrik är hämtad. Den handlade om ett mjukvaruföretag som råkade lansera sitt plug-in innan det var färdigt. De visste inte ens om att de gjorde det själva. Sen fick nättidningarna och bloggarna upp ögonen för dem, vilket i sin tur ledde till att beställningarna började ramla in. I rasande takt. Och utvecklarna bestämde sig att de skulle ta hand om alla förfrågningar direkt, att alla skulle få så bra service som det bara var möjligt. Bra kundservice, jag gillar det skarpt. Det hela blev en riktig framgångssaga, en som du kan läsa här.

Hade de inte lanserat av misstag hade saker och ting kanske inte fungerat så bra, i brist på bättre ord - Serendipity.

För The Fair Tailor är det nu spännande och hektiska tider. På fredag har vi en stor strategidag där styrelsen ska gå igenom planerna för de närmsta tre åren. Så just nu snurrar företaget runt i huvudet på mig och Lina mer än vanligt.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

Thursday, August 12, 2010

Vi hör ihop, vi entreprenörer

Ibland glömmer jag bort hur stimulerande det kan vara att träffa andra entreprenörer som också ständigt ställs inför problem de aldrig tidigare stött på. Självklart tycker jag som driver ett företag som producerar skräddarsydda skjortor, fysiska produkter, har problem av en helt annan typ än de som arbetar med t.ex. tjänster. Men det känns som att de flesta som drivit företag kan relatera till de problem man stöter på.

Idag träffade jag bland annat Per och Anna som driver Nepal face to face, ett reseföretag i Nepal. De har lämnat sina jobb i Sverige och tagit med sig sina tre små barn och flyttat till Nepal.
Idag träffade jag Alexander som redan drivit upp ett framgångsrikt IT-företag och gjort en exit och som nu driver företaget Let's deal.
Idag träffade jag Kristina som sadlat om från sångpedagog till framgångsrik kommunikationskonsult.
Idag har jag träffat Håkan som jobbat med kapitalanskaffning och som nu är  affärsutvecklingskonsult.

Fyra helt olika typer av företag och vi kan relatera till deras verklighet och de kan förstå hur vi har det.

Jag träffar många typer av entreprenörer, allt från idésprutor som aldrig slutar komma på galna projekt till IT-nördar som kan sitta själva i veckor och klura på problem och knacka kod. Och ändå känner jag att vi hör ihop. Vi har alla haft en idé som vi vågat satsa på. Vi har alla brytit mot den norm som en fast anställning ändå är och lever ett liv som entreprenörer (med olika nivå av framgång). Och min slutsats är: Entreprenörer hör ihop!

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

Tuesday, August 10, 2010

Är du förvånad att det förekommer barnarbete?

De senaste dagarna har skrivits mycket i tidningarna om barnarbete och att leverantörer till bland annat Coop och ICA använder sig av barnarbete. Från senaste veckan: DN, DN, DN, DN, DN, DN, GP, GP, GP, SvD, SvD, SvD och SvD

Är du förvånad?

Jag rör mig genom arbetet med The Fair Tailor i den trevligare utkanten av tillverkninsindustrin (Fair Trade). Men det lilla jag sett av tillverkninsindustrin i stora delar av Asien, dels med egna ögon och dels i olika dokumentärer, lämnar mycket att önska.

Om jag ska köpa en ny telefon eller dator letar jag självklart runt efter lägsta pris. Just på den typen av produkter kanske inte mycket av ett eventuellt högre pris skulle gå till de som producerat den, men jag bidrar utan tvekan till den prispress som till slut leder till undermåliga arbetsvillkor, låsta nödutgångar och barnarbete.

Vad tror vi händer om vi förväntar oss att en vinkelslip ska kosta 129kr, en skjorta 199kr?
Vi kan väl räkna baklänges för att se om vi får affären att gå ihop. Först tar vi bort momsen, då kostar vinkelslipen 103,2 och skjortan 159,2. Med kläder lägger butiken normalt på för att täcka sina kostnader så priset blir 2,6 till 3 gånger inköpspriset. Vi säger 2,8 gånger. Vinkelslip 36,9kr och skjortan 56,8kr.

Vinkelslipens 36,9kr och skjortans 56,8kr ska sedan delas upp mellan.
  • Råmaterial (plus vinst till producenten/bonden i detta led)
  • Bearbetning av råmaterial (plus vinst till producenten i detta led)
  • Fasta kostnader för produktionen
  • Lön till montörer/skräddare
  • Vinst för tillverkaren
  • Frakt till Sverige
  • Eventuell införselmoms
Jag har säkert glömt ytterligare kostnader, men för mig blir det uppenbart att även med besparingar i form av storskalig drift är detta rätt små summor som ska delas mellan många. Även om prispressen inte leder till barnarbete i alla fall, leder den ofta till oschyssta villkor. 80-timmarsveckor utan övertid, en veckas semester per år, arbetare som sover vid maskinerna, arbetare som inte kan lämna fabriken för att de inte har råd med bussbiljetten därifrån.

Jag tycker det är starkt av Coop att gå ut och berätta självmant att det förekommer barnarbete och andra oegentligheter. Jag tycker det är hemskt att barnarbetet förekommer, men situationen lär inte bli bättre av att ingen vågar prata om det.

Idéen med att starta The Fair Tailor fick Lina och jag efter en semesterresa till Kina. Där sydde vi upp skräddarsydda skjortor, precis som så många andra Asien-resenärer gör. Det kostade 100kr och gick över natten. Även om vi var nöjda med passformen på skjortorna började vi fundera på vem som blivit lurad. Det borde inte vara så billigt.

Som konsument har du möjligheten att göra ett val med plånboken. Gör det!

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

Monday, August 2, 2010

Det handlar om vad kunderna tycker

På The Fair Tailor jobbar vi hela tiden med att bli ett ännu mer kundorienterat företag. Jag har skrivit om det tidigare här i bloggen. Jag är personligen mycket imponerad av Zappos, ett amerikanskt företag som jag läser om just nu.

Deras kundtjänst räknar inte hur många minuter varje samtal tar för att på så sätt bedöma prestationen av deras anställda. De vill skapa en stark och varaktig relation till sina kunder. Och det verkar fungera fantastiskt bra.

Zappos lägger kostnaden för sin kundtjänst som marknadsföring och jag gillar verkligen det sättet att tänka.

Vi gör just nu en stor kundundersökning där vi ringer i princip alla som handlar hos oss och frågar vad de tycker om företaget, om deras skjortor och om de skulle rekommendera oss till sina vänner.

En kund som vi inte ringt än, men som verkar vara väldigt nöjd är journalist på PC för Alla. De har nämligen testat vår tjänst och det var så härligt att läsa hur nöjda de var. Läs vad de tycker här.
Jag vill även slänga med ett par citat här, om du inte orkar läsa hela artikeln.
"Sympatisk affärsidé. Lättanvänd sajt."
"
Själv valde jag The fair tailor, eftersom deras skjortor även passar mitt samvete."
Jag gillar verkligen formuleringen om att det är skjortor som passar samvetet. Får fundera på om vi kan använda den i marknadsföringen.

En annan som verkar dela min uppfattning om service är The Brand-Man. Han förklarar varför Mercedes är mycket vanligare än andra high-end-märken i Newport Beach, CA.

En intressant debattartikel om att företagare som skaffar barn inte får tillgång till samma trygghetssystem som anställda. Extra roligt att en av författarna till artikeln är driftiga Maria ben Salem, verksamhetschef på Drivhuset här i Göteborg.

Idag är alltså dagen som arbetet drar igång för många, det ska bli spännande att se vad det gör för mailskörden. De senaste två veckorna har det varit väldigt lugnt i inkorgen. Vilket faktiskt varit rätt skönt, i skrivande stund har jag inga gamla surdegar kvar att ta tag i. Hösten kommer bli fartfylld, och jag är laddad inför den.

- Dress responsibly
 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se