Monday, July 26, 2010

Glöm inte att sköta företaget

Idag åt Lina och jag lunch med en tjej som jobbar med socialt entreprenörskap. Hon har spännande planer på gång och bra koll på vad som händer inom socialt entreprenörskap. The Fair Tailor lyfts rätt ofta fram som ett exempel på ett sociala entreprenörer och när vi träffar personer som är insatta i det området, antingen på fritiden eller inom stödsystemen för socialt- och vanligt entreprenörskap, känner vi oss ofta lite oallmänbildade. Vi känner inte till så många av de andra företagen som lyfts fram inom vår genre.  Och det är till stor del för att vi inte hinner ta till oss vad andra gör, vi har fullt upp med vårt eget företag.

En sak som är viktig att tänka på när man ska dra igång ett socialt företag är att man i första hand drar igång ett företag. Företaget måste skötas, annars kommer inte det andra att fungera heller. Vi är i första hand skjorttillverkare, det kan vara lätt att glömma bort ibland.

Genom att köpa sina skjortor hos The Fair Tailor bidrar man som konsument till att hjälpa gatubarn i Nepal, men vi på The Fair Tailor har tyvärr inte så mycket att göra med barnens dagliga liv. Lina har varit på barnhemmet en gång och jag 3-4 gånger. Vi skulle gärna spendera massa tid med de underbara barnen när vi är i Nepal, men det viktigaste för både företaget och barnen är att vi är i vår produktion och gör företaget bättre.

Sociala företag bidrar till samhället på ett helt annorlunda sätt än de flesta vanliga företag, men det dagliga arbetet är inte så annorlunda. Det handlar i första hand om att driva ett företag.

Övrigt:

The Brand-Man reprisbloggar intressant om vikten att skilja på varumärket och produkten.

Erik Starck bloggar om att Malmö inte är Silicon Valley. Än.

Entreprenörskap.nu bloggar om att det som ibland krävs är att man faktiskt tar tag och gör så att det händer något. Man behöver påminnas om sånt ibland.

The Fair Tailor hamnade på en trevlig lista i fredags. Vi utsågs av medvetna konsumenter på siten Caresumers till ett av Sveriges mest uppstickande varumärken 2010.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

No comments:

Post a Comment

 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se