Monday, July 26, 2010

Glöm inte att sköta företaget

Idag åt Lina och jag lunch med en tjej som jobbar med socialt entreprenörskap. Hon har spännande planer på gång och bra koll på vad som händer inom socialt entreprenörskap. The Fair Tailor lyfts rätt ofta fram som ett exempel på ett sociala entreprenörer och när vi träffar personer som är insatta i det området, antingen på fritiden eller inom stödsystemen för socialt- och vanligt entreprenörskap, känner vi oss ofta lite oallmänbildade. Vi känner inte till så många av de andra företagen som lyfts fram inom vår genre.  Och det är till stor del för att vi inte hinner ta till oss vad andra gör, vi har fullt upp med vårt eget företag.

En sak som är viktig att tänka på när man ska dra igång ett socialt företag är att man i första hand drar igång ett företag. Företaget måste skötas, annars kommer inte det andra att fungera heller. Vi är i första hand skjorttillverkare, det kan vara lätt att glömma bort ibland.

Genom att köpa sina skjortor hos The Fair Tailor bidrar man som konsument till att hjälpa gatubarn i Nepal, men vi på The Fair Tailor har tyvärr inte så mycket att göra med barnens dagliga liv. Lina har varit på barnhemmet en gång och jag 3-4 gånger. Vi skulle gärna spendera massa tid med de underbara barnen när vi är i Nepal, men det viktigaste för både företaget och barnen är att vi är i vår produktion och gör företaget bättre.

Sociala företag bidrar till samhället på ett helt annorlunda sätt än de flesta vanliga företag, men det dagliga arbetet är inte så annorlunda. Det handlar i första hand om att driva ett företag.

Övrigt:

The Brand-Man reprisbloggar intressant om vikten att skilja på varumärket och produkten.

Erik Starck bloggar om att Malmö inte är Silicon Valley. Än.

Entreprenörskap.nu bloggar om att det som ibland krävs är att man faktiskt tar tag och gör så att det händer något. Man behöver påminnas om sånt ibland.

The Fair Tailor hamnade på en trevlig lista i fredags. Vi utsågs av medvetna konsumenter på siten Caresumers till ett av Sveriges mest uppstickande varumärken 2010.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

Wednesday, July 21, 2010

Kom ihåg att leverera lycka

Efter två veckors semester är jag sen i måndags tillbaka på kontoret hos världens bästa företag.

Under sommaren kommer vi arbeta mycket med strategier inför hösten. Hur The Fair Tailor ska gå från att vara bäst på skräddarsydda skjortor till att The Fair Tailor är störst OCH bäst på skräddarsydda skjortor. En av våra allra viktigaste punkter är service. Vårt mål är att överträffa kundens förväntningar och vi vill etablera det i vår företagskultur redan på ett tidigt stadium. Därför försöker vi bland annat ringa upp alla som köpt skjortor från oss. Det tar tid och resurser men det ger oss en mycket värdefull inblick i vad kunderna tycker, vad vi kan göra bättre, vad vi gör riktigt bra.

Innan vi började ringa var jag rädd att många skulle bli irriterade över att vi störde dem med våra frågor, men det märks att våra kunder redan knyter an till vårt varumärke. De älskar verkligen vad vi gör och vill hjälpa oss att växa. Självklart träffar vi på kunder som inte är nöjda, men det känns bra att kunna fånga upp dem och vända deras skjortköp till något positivt för både dem och oss.

En ny rutin som jag har infört nu under sommaren är att vi alla på företaget ska läsa en timme per dag. Det man läser ska ha anknytning till jobbet på något sätt. Det kan handla om t.ex. böcker av andra entreprenörer, om marknadsföring, om ekonomi. Jag tror det är väldigt viktigt att få in lite nya perspektiv.

Just nu läser jag en bok som heter Delivering Happiness av Tony Hsieh. Den är skriven av en kille som först startade ett IT-företag som såldes till Microsoft för 265 miljoner dollar och sen investerade i och blev VD för ett företag som skor via nätet som Amazon köpte för runt 1 miljard dollar. Han skriver om misstagen de gjorde, om saker han lärde sig och liknande. En mycket bra bok, du hittar den på Amazon.

Hsieh liknar bland annat företagande med poker. Han tar upp många exempel, och en av mina favoriter handlar om att välja att spela vid rätt bord. Poker handlar mycket om att göra matematiska beräkningar på utfall och spelar man "rätt" vinner man oftast i längden.
Sätter man sig vid ett bord där alla är skickliga spelare som spelar tight och med rätt lite pengar vinner man förmodligen inte så mycket även om man spelar bra.
Sätter man sig istället vid ett annat bord där spelarna är sämre men har mer pengar att satsa har man mycket bättre chans att tjäna bra.
Ett exempel på det är Ryanair. Det fanns mängder av flygbolag, branschen var rätt tuff och alla gjorde på ungefär samma sätt. Ryanair valde ett annat bord att spela poker vid.

Innan jag gick på min semester bloggade jag om vikten att ta ledigt, även som entreprenör. Bloggen Disruptive har spunnit vidare på det, och liknar det vid att man som småbarnsförälder ska försöka sova när barnen sover. När ens kunder är lediga ska man som entreprenör försöka vara ledig själv.

Stefan Haldin bloggar klokt om hur man ska avgöra vilka projekt man bör satsa på inför hösten. Läs inlägget här.

Jag har släppt en sida med information om skjortor - www.skjortan.com. Hanna, vår skräddare, har ställt samman information och råd om vad man ska tänka på när man köper en skjorta och hur den ska skötas. Jag vill inte ha för mycket information på The Fair Tailors site, för då kan den bli svårnavigerad, därför har jag lagt det på en separat site. Sen får gärna besökarna gå via skjortan.com till The Fair Tailor.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet

Friday, July 2, 2010

Kan du ta ledigt? Gör det!

När man driver ett startup, eller företag överhuvudtaget för den delen, är frågan om semesterns vara eller inte vara ständigt närvarande såhär års.

Vi har kontor på ett kontorshotell tillsammans med cirka 30 andra företag med mellan en och 15 personer. Hos de som är 15 är det inte så mycket snack om att de flesta kommer kunna vara lediga, men för de som är som The Fair Tailor eller mindre storleksmässigt är det ett tufft avvägande. I slutet av maj märkte jag att nästan alla var riktigt slitna, det är en period som tar på krafterna även om man inte driver företag. Det syntes helt enkelt att en semester var behövlig.

Det sägs ju att man behöver tre veckors sammanhängande ledighet för att kunna vila upp sig ordentligt. Jag vet ingen entreprenör här som kommer vara ledig så länge. Men frågan är om det är en smart strategi att jobba hela sommaren. Lina och jag har märkt att när vi jobbar riktigt mycket under perioder blir vi dumma. Vi fattar sämre och sämre beslut och det blir inte någon riktig ordning förrän vi fått vila oss lite. Jag tror att många skulle må bra av att vara lediga, och jag tror även att de flesta skulle tjäna på det. Det skulle absolut leda till sämre försäljning under några veckor i de flesta fall, men en pigg och utvilad entreprenör som fått lite distans till sitt arbete kan uträtta underverk när hon/han kommer tillbaka.

Vi ska faktiskt testa att vara lediga två veckor i juli, men vi har samtidigt lyxen av att ha anställda som kan sköta ruljansen medan vi är borta. Företaget kommer alltså inte stå still medan vi är lediga, tanken är att det för kunderna inte ska märkas någon skillnad. De kommer kunna designa sina skräddarsydda skjortor precis som vanligt.

Oavsett om du driver ett företag eller inte, försök att vara ledig då och då. Jag lovar att det kommer leda till att du arbetar bättre.

The Brand-man bloggar om vägen till framgång och är inne på lite samma saker som jag tagit upp här tidigare. "Den viktigaste frågan för företag och företagare är inte “Hur skall vi tjäna så mycket pengar som möjligt?”. Den viktigaste frågan är “Varför gör vi det vi gör?”."

Föds man till entreprenör? Och är det då någon idé att satsa på entreprenörsutbildningar? Esbri skriver om det efter att ha träffat en dansk forskare.

Sebastian Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor via internet
 
BlogRankers.com Blogg listad på Bloggtoppen.se